tisdag 19 januari 2021

Fel djur och/eller fel tid

På sistone har jag tillbringat det mesta av min lediga tid i vävstugan. Men ikväll tänkte jag sitta i skogen. Bara att köra dit var ett äventyr i sig. Vi har vinterväglag med packad snö på de mindre vägarna. Ikväll regnade det. Och temperaturen var på nollan. Skapligt halt alltså. Dessutom var det dimma så sikten var dålig. Jag körde därför långsamt och försiktigt. Det tog sin tid att komma dit jag skulle men det gick bra. 

Flera dagar i följd har två vildsvin kommit till åteln ganska tidigt på kvällen och jag hoppades det skulle bli så även ikväll. Jag var på plats tidigt och tänkte inte sitta så jättesent.

Efter bara en stund hörde jag tydligt ljudet av steg i snön och tänkte att vildsvinen var på gång. Men när stegen kom närmare insåg jag att det inte var gris (jag hoppades att det inte var gris för i så fall var det en i monster-storlek) utan måste vara älg. Och mycket riktigt så dök det upp en älgko med kalv. 

Jag tittade på dem i nattsiktet och tog några bilder. I över en och en halv timme (!) hölls de på den öppna ytan framför mig. De skickade länge på saltstenen, betade sly och rörde sig lite fram och tillbaka. Jag skymtade dem ofta mot den vita snön och hörde dem emellanåt när isen och snön krasade under deras klövar.Lite retfulla var de allt som gick där så länge. Vi har älgkalv kvar på tilldelningen och jag hade skottläge hur många gånger som helst. Men det är inte tillåtet att skjuta älg efter att solen gått ner så det var bara att snällt avstå.

Till slut drog de sig bortåt. Jag satt kvar en stund och väntade.  Regnet fyllde skogen med prassel och droppande. Ibland tyckte jag det lät som djur. Men inga grisar syntes till. Inte ens haren och rådjuren som brukar hänga på åteln varenda kväll. Det var väl älgarna som hade "bokat" platsen ikväll. 

Den fuktiga kylan gjorde sig alltmer påmind på ett obehagligt sätt och jag satt och tänkte på min sköna säng. Snart dags att plocka ihop och bege sig hem. Bara en liten stund till.

Jag hade precis lagom kommit hem när det började droppa in bilder från åtelkameran. Det var vildsvin på plats. 😜


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar