fredag 17 juli 2020

Vinbär

Grannarna har mer vinbär än de behöver och bad mig plocka en del. Vilket överflöd!! Jag har nog plockat närmare 16 liter från en buske, och då har de själva också plockat från den. Jag har kokat gelé. Eller rättare: jag har försökt koka gelé men första omgången stelnade aldrig så jag silade av en sats till, blandade med det första koket och använde syltsocker. Det vill fortfarande inte stelna. Jag har kokat och kokat och kokat. Till slut hällde jag upp det i burkar. Om det har stelnat imorgon ska jag paraffinera och ställa undan min gelé. Om det inte vill stelna så har vi saft i burkar. Så kan det gå.
En del annat blev mera lyckat:

Vinbärskaka

Smörj en form och ströa den med kokos. 
Smält 75 gram smör i en kastrull, rör sedan ner 3 ägg, 2 dl socker, 2 tsk vaniljsocker och 3 dl mjöl.
Häll smeten i formen. Fördela 2 dl vinbär (funkar nog både med röda och svarta) över smeten och strö över ett lager kokos.
Grädda i 200 grader ca 25 minuter.
Sikta över florsocker vid serveringen.

Vinbärspaj

Smörj en pajform och häll i 5 dl vinbär.
Smält 125 gram smör och rör sedan i 1,5 dl socker, 2 dl mjöl och knappt 1 tsk bakpulver.
Bred smeten över bären.
Grädda i 200 grader i en halvtimme.
Servera med vaniljsås

Krusbärs- och vinbärskräm

5 dl bär, 4 dl vatten och 1 dl socker småkokas i tio minuter. 
Blanda 3 msk potatismjöl i 3 msk vatten. Rör ner detta i krämen och låt den få ett hastigt uppkok.
Häll upp i en skål och sockra lite så den inte "skinnar" sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar