tisdag 14 juli 2020

Färdigvävt och provbehandlat

Nu är varpen slut. Jag har klippt ner väven av ylletyg och rullat ihop den. Och jag har dammsugit under vävstolen. 


Jag har sicksackat kanterna och klippt isär väven i tre stora bitar och en liten. De tre tygerna ska bli till mina tre ungdomar. 

Färglav

Hundloka

Skvattram

Den lilla är min provbit som jag delat och testat att tvätta på olika sätt. Jag provar olika efterbehandlingar för se på vilket sätt jag ska få råväven att bli ett följsamt tyg där fibrerna går ihop lagom mycket. Från vänster: 
  1. original-tyget
  2. tvättat i maskin, ullprogram 30 grader
  3. tvättat för hand i ganska varmt vatten och centrifugerat
  4. tvättat i maskin, skonprogram 40 grader
För alla tvättarna använde jag grönsåpa. Jag är glad att jag testade lite olika sätt att efterbehandla så jag kan jämföra resultatet. Enklast är ju att köra tyget i maskinen men så blir det inte. Ullprogrammet tovade inte ihop fibrerna tillräckligt, det är fortfarande enskilda trådar som bara är flätade. Skonprogrammet krympte tyget för mycket och får det att kännas lite stabbigt och stumt. Jag kommer att tvätta för hand. Eller snarare för fot - min plan är att "stampa" tygerna eftersom det är så pass mycket tyg. 

Vävsedlar kan vara bra att ha. Jag har använt tvåtrådigt ullgarn både i varp och inslag. En tråd i solv och en tråd i rör i en 50-sked.

Färglav gåsöga variation 2

Hundloka åttor

Skvattram gåsöga variation 1

Provbiten (men utan randningen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar