onsdag 1 juli 2020

Fläder

Vi har flera stora fläderbuskar och i år är de överfyllda av stora vita blomklasar. Vi har saft i frysen och vi har blommor i frysen (att göra saft av senare) men ändå kan vi inte låta bli att plocka fler blommor. De är som finast nu och det känns slösaktigt att inte ta tillvara på det naturen ger oss.

Idag blev det tre varianter: vår vanliga fläderblomssaft, en blandsaft fläder-rabarber och en mousserande fläderdryck. Dessutom fick jag recept på en fläder-jordgubbssaft men eftersom vi inte har så mycket jordgubbar testar jag nog inte den i år.




Fläderblomssaft

25 klasar fläderblommor
3 citroner, både saft och skal (riv skalet eller använd potatisskalare)
1½ l vatten, kokande
1½ kg socker
50 g citronsyra

Blanda alla ingredienser i en bunke, ställ svalt i 5 dygn, rör om ett par gånger per dag.
Sila av och häll upp på flaskor. Förvaras gärna i frysen om den ska sparas länge.

Fläder- och rabarbersaft

1½ l vatten
1½ kg socker
5 stjälkar rabarber, skurna i små bitar
25 klasar fläderblommor
1 citron, både saft och skal (riv skalet eller använd potatisskalare)
50 g citronsyra

Koka upp vatten, socker och rabarber. Rör i citron, syra och blommor. Ställ svalt i  4 dygn, rör då och då. Sila av och häll upp på flaskor. Förvara gärna i frysen.

Mousserande fläderdryck

15-20 klasar fläderblommor
2½ dl socker
1 msk äppelcidervinäger
2 l vatten
1 ekologisk citron

Klipp bort det mesta av de gröna skaften på blommorna. Riv citronskalet och pressa ur saften. Blanda alla ingredienser i en bunke (glasburk), fäst en handduk över och låt stå två dagar i rumstemperatur. 
Sila och häll upp i plastflaskor (eftersom processen gör att vätskan sväller). Låt flaskorna stå framme för att främja kolsyrebildningen, det tar ett par, tre dagar. Pys flaskorna om det behövs. Förvara sedan i kyl. 

Fläder- och jordgubbssaft

25 klasar fläderblommor
2 l jordgubbar, skivade eller mosade
1 citron, både saft och skal (riv skalet eller använd potatisskalare)
30 g citronsyra
2 l vatten
2,4 l socker
2 krm natriumbensoat

Häll blommor, bär, citron och syra i en bunke. Koka upp vatten och socker. Häll sockerlagen över blommor och bär.  Rör en stund. Täck och låt stå svalt 5 dygn, rör om någon gång under tiden. 
Sila saften, tillsätt natriumbensoat (utrört i lite kallt vatten). Häll upp på flaskor och förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar