Idag blev det tre varianter: vår vanliga fläderblomssaft, en blandsaft fläder-rabarber och en mousserande fläderdryck. Dessutom fick jag recept på en fläder-jordgubbssaft men eftersom vi inte har så mycket jordgubbar testar jag nog inte den i år.
Fläderblomssaft
25 klasar fläderblommor
3 citroner, både saft och skal (riv skalet eller använd potatisskalare)
1½ l vatten, kokande
1½ kg socker
50 g citronsyra
Blanda alla ingredienser i en bunke, ställ svalt i 5 dygn, rör om ett par gånger per dag.
Sila av och häll upp på flaskor. Förvaras gärna i frysen om den ska sparas länge.
Fläder- och rabarbersaft
1½ l vatten
1½ kg socker
5 stjälkar rabarber, skurna i små bitar
25 klasar fläderblommor
1 citron, både saft och skal (riv skalet eller använd potatisskalare)
50 g citronsyra
Koka upp vatten, socker och rabarber. Rör i citron, syra och blommor. Ställ svalt i 4 dygn, rör då och då. Sila av och häll upp på flaskor. Förvara gärna i frysen.
Mousserande fläderdryck
15-20 klasar fläderblommor
2½ dl socker
1 msk äppelcidervinäger
2 l vatten
1 ekologisk citron
Klipp bort det mesta av de gröna skaften på blommorna. Riv citronskalet och pressa ur saften. Blanda alla ingredienser i en bunke (glasburk), fäst en handduk över och låt stå två dagar i rumstemperatur.
Sila och häll upp i plastflaskor (eftersom processen gör att vätskan sväller). Låt flaskorna stå framme för att främja kolsyrebildningen, det tar ett par, tre dagar. Pys flaskorna om det behövs. Förvara sedan i kyl.
Fläder- och jordgubbssaft
25 klasar fläderblommor
2 l jordgubbar, skivade eller mosade
1 citron, både saft och skal (riv skalet eller använd potatisskalare)
30 g citronsyra
2 l vatten
2,4 l socker
2 krm natriumbensoat
Häll blommor, bär, citron och syra i en bunke. Koka upp vatten och socker. Häll sockerlagen över blommor och bär. Rör en stund. Täck och låt stå svalt 5 dygn, rör om någon gång under tiden.
Sila saften, tillsätt natriumbensoat (utrört i lite kallt vatten). Häll upp på flaskor och förvara svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar