lördag 23 maj 2020

Rabarber och syren

Doften av blommande syrener och nybakad rabarberpaj är ytterligare tecken som bevisar att det är vår. Eller kanske snarare försommar. Båda doftar ljuvligt.

Vi har två gigantiska syrensnår, ett på vardera sidan av huset, och de blommar med klassiska bleklila blommor. Syrener håller sig inte länge inne, men jag kan inte låta bli att plocka några ändå. Nu står en bukett på köksbordet.Så här års är rabarber ren njutning - oavsett om det är i paj, kaka eller saft. Tyvärr har vi inte någon rabarber här än så det måste vi skaffa. Häromdagen fick vi några stjälkar av grannen och dessutom tips om ett nytt recept som vi provade. Vi ska smaka den imorgon. Men den är säkert god. Rabarberpaj är nästan alltid gott.En stor favorit hos oss är "Rabarberkaka till mor". Jag antar att den heter så eftersom rabarbern brukar bli skördeklar till mors dag ungefär. Kakan är löjligt enkel att baka, och något av det godaste som finns.

Vispa 2 ägg och 1½ dl socker pösigt. Rör i 1½ dl mjöl. Häll upp i en smord och bröad form. Strö över rabarber skuren i småbitar. Ringla över flytande margarin. Strö över pärlsocker. Grädda i 175 grader i 35 minuter. Njut den ljummen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar