tisdag 20 december 2016

Julbak

Ikväll efter jobbet har jag bakat.


Det finns en del bakverk som jag absolut vill ha till jul. Vörtbröd gjorde jag häromveckan och vaniljhorn bakade dottern i förrgår. Idag gjorde jag två saker som får köket (ja hela huset) att dofta jul: Drottning Kristinas julbröd och Gammaldags mjuk pepparkaka. Båda är favoriter och supergoda. Så nu behöver vi inte fler sorters kakor, bullar och bröd till jul. Ja förutom köpta pepparkakor då.


Det är länge sen jag slutade baka egna pepparkakor. Jag tycker visserligen att de hemgjorda är godare än köpta. Men när barnen var små gillade de att baka pepparkakor. Eftersom både de och jag gillade att göra det gjorde vi ganska (väldigt) många. Men problemet var att ingen av barnen gillade att äta hembakta pepparkakor så det tog månader innan de tog slut även om jag och deras pappa åt många. Det blev inte så kul. Så numera köper vi de vi behöver. Lite tråkigare kanske, men praktiskt.

Receptet på julbröd har jag fått från min moster för många år sedan. Och den mjuka pepparkakan har mamma alltid bakat till jul. I en speciell sockerkaksform. Den är verkligen annorlunda och mycket vacker. Och pepparkakan smakar extra gott om den är gjord i just den formen. Ingen av mina formar är lika stor, så jag gör två små istället. Lingonsylt och gräddfil bildar en god kombination tillsammans med de vanliga pepparkakskryddorna kanel, ingefära och nejlikor.


Numera måste jag inte leta lika mycket efter mina recept. Annars brukar det ju vara så att en del recept finns uppskrivna i någon bok, en del recept finns på lösblad rivna ur någon tidning och så finns det en god paj i den ena receptboken, en smarrig kaka i nästa receptbok osv. Och så gäller det att veta VAR man ska leta för att alls ha en chans att hitta det man söker. Men för ett par år sen samlade vi familjens alla favorit-recept, både mat, bröd, saft och allt möjligt och gjorde en fotobok som vi sen beställde i fyra exemplar - en till var och en av våra ungdomar och en till oss. Det blev den bästa julklappen nånsin. Visst har det tillkommit en del favoriter sen dess, men det är fortfarande en helt suverän receptbok. Där finns nästan alla recept jag använder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar