onsdag 28 december 2016

Jul - del 2


När julaftonsmorgon grydde var allt fixat och klart och redo. Vi kokade och griljerade skinkan kvällen innan. Och samtidigt kokade och paketerade vi julkolan. Enligt receptet blir det ca 140 st och det tar en stund att paketera alla så det är inget man gör när man är ensam hemma.
Och när jag säger att allt var klart så menar jag allt som vi vill ha. Jag är säker på att det finns de som skulle sakna både det ena och det andra hos oss, fast vi har antagligen en del traditioner som inte är nödvändiga för andra. Nåja, vi kunde ägna julaftonen av att njuta av julen. Och det gjorde vi.

Frukost tillsammans. Tända ljus och andra tillbehör än vanligt (sill t.ex.).


En runda på kyrkogården för att tända ljus på gravarna har blivit tradition hos oss.


Paketlek idag igen. Kajsa hade skaffat en massa trevliga bra-att-ha-saker.Julbord med precis de rätterna vi vill ha. Och ändå blir det en massa rester.

Julevangeliet.

Julklappar.

Rutig risgrynsgröt. Men vi skippade mandeln som "ska" vara i.


Nya julklappsspelet visade sig vara en hit. Det var visserligen ytterligare ett frågespel vilket gjorde mig tveksam inledningsvis, men med regler som gjorde det annorlunda och "rättvisare". Alla svarar nämligen på alla frågor (så ingen behöver morra över att få ytterligare en fråga om boxare på 30-talet medan andra får de "lätta" frågorna). Varje fråga hade nämligen fyra svarsalternativ och varje spelare hade brickor för att ange vilket alternativ man valde. Alla som hade rätt gick ett steg framåt. Ibland kom man till en ruta där man kunde välja kategori och då var det den som låg sist som fick välja (och som dessutom fick gå två steg om hen svarade rätt). Så jag rekommenderar "Sverige Frågespel".
Vi spelade flera omgångar och faktiskt en omgång där Mikael var med per telefon. Det var en ny upplevelse och inte alls planerat men det funkade och blev en trevlig del av vår julafton.


Sen avslutade vi dagen traditionsenligt i kyrkan på julnattsgudstjänst, med julpsalmer, julens texter och - inte minst - återseendets glädje med dem som kommit "hem" för att fira jul och som det kanske var ett år sedan vi såg senast. Vi minglade över glögg och pepparkaka och pratade med många. Och jag påmindes än en gång om att min familj är så mycket större än bara dem jag är biologiskt släkt med. Jag är så tacksam över denna stora utökade familj som ger mig så mycket glädje och kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar