lördag 29 september 2018

Dyrt eller inte?

Den ammunition jag har till min "älgstudsare" kostar 450 kr för 20 skott. Jag tycker det är ganska dyrt men vet också att det finns de som är dyrare.

Men är det egentligen dyrt?

Räknar jag bara ammunitionen så blir det ett väldigt billigt pris för det kött jag får när jag skjuter ett djur. Ett skott på 22:50 inbringade häromdagen ca 30 kg kött. Enormt billigt alltså.

Om sanningen ska fram är det mycket mer som kostar: vapen, kikarsikte, lämpliga kläder, jakttorn, saltsten, kniv, hörselkåpor mm mm. (Och som jämförelse: ibland när en ska köra bil någonstans väljer en att bara räkna bränslekostnaden och bortse från inköpspris, värdeminskning, försäkring, skatt osv. Så visst kan en välja att bara räkna ammunitionen.)

Fast det klart: tiden är svår att bortse ifrån. Även om jag inte räknar alla de timmar jag sitter i ett jakttorn utan att skjuta, så går det åt tid. När djuret väl ligger där ska det forslas hem, tas ur och flås. Det tar ett par timmar. Efter några dagar ska det sen styckas och förpackas, och somligt ska malas. Vi är ju amatörer på området och gör så gott vi kan, så den hanteringen tar också några timmar.

En kväll när vi var klara och hade fått ner allt köttet i frysen kollade Jonas vad vildsvinskött kostar i en viltbutik: Färsen 130 kr/kg och större köttbitar kostade över 300 kr/kg! Det betyder att vildsvinet från häromkvällen kunde vi sålt för runt 6000 kr!!!

Plötsligt känns det inte så dyrt med ammunition...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar