söndag 30 september 2018

Nästan glömda recept

Nu när det finns mycket skörd både på vår köksbänk och ute i trädgården, så går det åt tid och fantasi att ta hand om allt. En dag la jag många timmar på detta och fixade både det ena och det andra. Jag tänkte jag skulle skriva ner recept och kommentarer men orkade inte just den kvällen. Och nästa dag hann jag inte, och sen blev det inte av, och plötsligt hade det gått flera dagar och jag nu minns knappt ens vad jag gjorde den där dagen. Men försöker ändå:

Jag började med gyllenglass.
Mixade ca 150 g gyllenbär med 1,5 dl mjölk, 1 dl grädde, 0,5 dl socker och ett par tsk vanillinsocker och körde det sedan i glassmaskinen. Precis som sylten jag tidigare gjort på dessa gula goda bär, så blev glassen visserligen god, men smakade inte jättemycket gyllenbär.

När jag sköljt av mixern använde jag den till en omgång grönsakssalt. Jag hade i timjan, ett par små purjolökar som började se ledsna ut, och några mangoldblad. Jag tror att någon rädisa också slank ner, men är inte säker. Och så salt förstås. Sen plattade jag ut röran i tunna lager på ollorna i torken. Sen får torken stå i växthuset för att spillvärmen ska komma till nytta där.

Ett par dagar tidigare hade vi ätit spagettipumpa.
Första (och största) bekymret är att öppna den. Den är stenhård! Vass kniv, muskler och envishet behövs. Nästa gång ska jag testa med köttyxa tror jag. När pumpan är i två halvor skrapar jag ur kärnorna och det pumpakött de ligger i. Sen häller jag lite olivolja, salt och vitpeppar på snittytan och låter den suga åt sig lite innan jag lägger halvorna med snittytan ner i en långpanna med bakplåtspapper. In i ugnen i 180 grader i ca 35 minuter, kolla med provsticka om den är klar. Fruktköttet ska vara mjukt men gärna med lite motstånd.
Skrapa ur fruktköttet med en gaffel, det är alldeles trådigt. Blanda med riven västerbottensost och pressad vitlök. (Kanske olivolja också?) Salta och peppra om det behövs. Supergod att antingen äta som tillbehör, eller istället för potatis eller pasta till kött eller fisk.


Kärnorna sköljde jag av och lät torka till, sen rostade jag dem en god stund i torr stekpanna så de fick lite färg och smakade ljuvligt.

Det porösa pumpaköttet som finns i kärnhuset använde jag till en omgång snålröra. Förutom pumpakött och tomater hade jag i basilika, olivolja, salt, vitvinsvinäger och honung. Jag tror att rädisor, paprika och vitlök också var med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar