onsdag 19 september 2018

Vindruvor

Det växer en stor vinstock mot vår södervägg. Första åren vi bodde i huset gav den stor skörd, men sen har druvorna blivit ganska dåliga. I år var den överväldigande! Om det berodde på att vi beskar den kraftigt i vintras och sen pincerade på sommaren, eller om det var tack vare den extremt torra och varma sommaren (eller båda delarna) vet vi inte. Men frukt har den gett. Massor! Små gröna goda druvor, men med mycket kärnor.




Vi har gett bort och lagt mycket i frysen, tänkt till vinterns fruktsallader och desserter. Men ändå tar det inte slut, och många mognade samtidigt. Så jag har kokat saft. En omgång med rabarber och druvor. Den smakade mest rabarbersaft, men lite mjukare och rundare än med enbart rabarber. En omgång med bara vindruvor. Jag tillsatte saften av en citron (till 5 liter avrunnen saft) för att ge den mer karaktär. Ingen av sorterna sockrade jag så mycket, men natriumbensoat kommer hjälpa till att hålla dem ok i matkällaren ett bra tag framöver.

3 kg rabarber + 3 kg druvor. (Eller enbart 5 kg druvor)
2 l vatten
Låt koka en kvart och häll i silduk
Koka upp och skumma
Tillsätt 2 dl socker och 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft
(Saften av en citron till saften på enbart druvor)
Häll på heta flaskor och förslut


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar