torsdag 24 mars 2016

Glad påsk

Blåmåndagen, vita tisdagen och dymmelonsdagen som inleder Stilla veckan, är inga kyrkliga namn vad jag förstår och har kanske ingen motsvarighet på andra språk. Men dagarna som följer, och som är en del av påsken, har förstås namn på andra språk.

Skärtorsdagen heter Maundy Thursday på engelska och båda de namnen hänger ihop med att Jesus tvättade lärjungarna fötter (ren och skär).

Good Friday är väl ett mycket bättre namn än vårt Långfredagen. Hos oss är den dagen bara mörk och hemsk. Men det engelska namnet säger mycket mer om vad Jesu offer på korset betyder för oss - räddning, befrielse, hopp och glädje.

Påskafton är ju inte någon helgdag här men på engelska heter den Holy Saturday. Det känns väl bra. Den heliga dagen mellan döden och uppståndelsen.

När vi kommer till Påskdagen och Annandag påsk är det samma namn igen. Easter Sunday  resp Easter Monday.

Den här påsken vill jag ta till mig innebörden av de engelska namnen. Och jag vill önska dig en Glad påsk, inte bara på påskdagen utan redan på den bra fredagen och den heliga lördagen. Kristus har dött och uppstått för min och för din skull. Halleluja! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar