onsdag 30 mars 2016

Bra dag på jobbet

Jag är lyckligt lottad som har ett jobb jag stormtrivs med. Men idag var verkligen extra bra. Det var inspirationsdag i Växjö konserthus och vi var väl tre-fyrahundra kansli- och administratörspersonal från Linnéuniversitetet som var där. Två mycket bra föreläsningar fick vi lyssna till.

Staffan Landin pratade om globala värden. Han gav oss en massa fakta och statistik på hur det egentligen står till i världen.
Vi matas med nyheter om krig, sjukdomar naturkatastrofer och annat elände. Och allt det där är hemskt. Men det är inte vardagen. Han jämförde med att när det händer en trafikolycka så är det en nyhet, men när det inte sker en trafikolycka så är det en icke-nyhet och den nås vi aldrig av. På samma sätt med rapporteringen från t.ex. Afrika. Att barnadödligheten sjunker och medellivslängden ökar (mycket snabbare än när vi i Sverige tog oss ur fattigdomen under 1800talet) är vi inte medvetna om. Självklart är krig, sjukdomar katastrofer för dem som drabbas och självklart måste vi fortsätta kämpa mot det. Men totalt sett är det i många avseenden bättre nu än tidigare, bättre än nånsin.
Det var en positiv och hoppfull föreläsning. 


Ann-Christine Ruuth berättade glimtar ur sin livsresa, som jag gärna hört mer om, men mera om könsroller, normer, bemötande, hbtq, pride och mycket däremellan. Väldigt lärorikt för hon gav oss en massa fakta (och då kan jag ändå en del tack vare mina ungdomar) och mycket tankeväckande när hon ställde en del invanda värderingar på sin spets.
I våra värdegrunder säger vi gärna att alla ska ha samma förutsättningar oavsett kön, religion, funktionshinder osv. Men alla har inte samma förutsättningar. Frågan är vad vi gör för att underlätta för dem. Kanske en regnbågsflagga kan innebära motsvarande sak som en rullstolsramp.
Och när hon gav oss statistik kring transpersoners hälsa resp hur många som blir kränkta/misshandlade och begränsar sig själva av rädsla för att utsättas. Ja då hade jag ont i magen. För det här är allvarligt. Hur bemöter jag min medmänniska?
En formulering att ta med sig: "Transsexuella byter inte kön. De blir bara sig själva."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar