fredag 2 september 2022

Potatisskörd

Ikväll har jag börjat slutskörda vår potatis. Vi har ju redan tagit upp ganska mycket, men bara lagom mycket för just den dagen eller tillfället. Men nu ska alltihopa upp. 

Jag var lite orolig att vi skulle ha mycket grön potatis även i år. Förra året hade vi inte kupat potatisen alls så det var jättemycket grön, solskadad potatis. Sådana ska ju inte ätas men blev detta årets utsäde så de kom till användning ändå. I år har vi kupat, men bara en gång och jag var rädd att det inte skulle räcka. 

Ikväll har jag tagit upp bra många kilo potatis och antal gröna har hittills varit cirka tio stycken. Ett intet mot förra året. Jag är både glad och lättad. 

Somliga är små pyttar, knappt större än en ärta, men de flesta är stora (och några är bjässiga bakpotatis). Men jag undrar varför det är så stor skillnad på ytan. Ungefär hälften är släta och fina, men hälften är skorvig och ful. Vad beror det på? Vad ska jag göra nästa år för att undvika skorvigheten?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar