onsdag 21 september 2022

Frörepa linet

Det blev ganska mycket lin på de tre kvadratmeter jag odlade i år. #1kvmlin2022 Efter att jag skördade linet har det ganska länge hängt på tork bakom hönsgården. Idag tog jag hand om det och utförde nästa moment. 

Jag bredde ut ett gammalt lakan på marken och la mig på knä med en bärplockare. En bunt lin i taget drog jag genom plockaren för att få frökapslarna att släppa. Man får liksom "kamma" lite i taget och börja med toppen på bunten och jobba sig igenom den. En ganska dammig aktivitet som är bra att göra utomhus. Många frökapslar hamnar i plockaren, men en hel del yr åt alla håll. Så lakanet behövs för att kunna samla ihop dem. 

Nu ska linet rötas. Förra året bredde jag ut det på gräset i skuggan bakom garaget. Men jag tänkte testa att vattenröta det i år. Badkar inomhus är tydligen ingen bra idé på grund av lukten som blir. Och vi har inget badkar utomhus. Så vad göra? Jag sneglade på våra tunnor för regnvatten. Ingen av dem är tillräckligt hög för att rymma linet stående. Men band jag ihop linet i tjocka buntar, sänkte ner rotänden mot botten och böjde in topparna under kanten på tunnan. Hoppas att detta kan funka. Det får tydligen inte vara för kallt vatten men tunnan är svart och står i söderläge så jag intalar mig att solen kommer att hålla vattnet tillräckligt varmt. Om det inte händer något får jag väl ta upp det, torka det igen och landröta istället. Nu är det alltså dags för det där svåra igen - att röta "lagom".
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar