fredag 23 september 2022

Tröska och rensa linfrö

Jag tröskade linet genom att lägga frökapslarna mellan två handdukar och så kavla rejält på det. Sen tömde jag ner allt i durkslaget och skakade tills alla frön fallit ner. Bara tomma fröhus var kvar i durkslaget. 


Kavlat

Första rensningen genom durkslaget

Skrufset som blev kvar i durkslaget

Men ganska mycket skräp kom ändå med så fröerna behövde rensas mer. Jag hämtade min finmaskiga sil och skakade för att få bort allt som var "damm" och väldigt smått skräp. Men då upptäckte jag att de tunga fröna la sig längst ner och det lätta skräpet uppepå. Alltså gick det att ösa bort det övre lagret och bli av med mycket skräp. Jag upprepade detta ett par gånger innan jag var nöjd med rensningen. 

Rensat och klart

Drygt 400 gram linfrön blev det till slut av de 45 gram jag sådde i våras. Ganska bra utdelning. I synnerhet med tanke på att fröna är en "biprodukt". Det huvudsakliga materialet är ju lintågor som blir garn så småningom. 

Frökapslarna är så vackra. Jag sparade några i en burk bara för att det är fint.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar