torsdag 13 augusti 2020

Potatis och äpplen

Jag satte tre olika sorters potatis i våras. Sorten asterix har vuxit mycket mer än de andra. Den har haft extremt stor blast som brett ut sig och lagt sig över allt som funnits vid sidan om. Den har blommat med blå-lila blommor och potatisarna är vackert röda i skalet. Idag tog jag upp de tre sista plantorna av den sorten (mest för att få plats att ta upp det lilla som fanns av lök, som alltså kvävts under sin granne).  Det är inte bara blasten som blivit stor: dessa tre plantor gav tillsammans 4,2 kg och flera av potatisarna var stora som bakpotatis! Riktigt imponerande på många sätt och vis alltså!

Sen övergick jag till att plocka äpplen. Ett av träden har sån där ljus, ömtålig sommarfrukt. Jonas plockade tre hinkar fulla med fallfrukt igår, men det har fallit mycket sen dess. Vi hade ställt den höga trappstegen under trädet men det var inte lönt så jag hämtade en stege. Då nådde jag de nedersta grenarna och kunde plocka en del. 

Det är detta trädet och ett till som kommer att ge mest skörd i år. Det är uppenbart att den största stegen behövs för att vi ska kunna plocka mer från det trädet. Och det är det "lilla" trädet. Det andra trädet är avsevärt högre. Det har en gren som böjer sig närmare och närmare ner mot el-ledningen på grund av sin tyngd av mognande äpplen. För att då dem behöver vi en sky-lift! Eller hur ska vi göra?!

Nu ska jag gå in och baka äppelpaj. Det är mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar