söndag 16 augusti 2020

Mitt i natten

Klockan halv fyra ringde min väckarklocka. Jag steg upp och tryckte igång kaffemaskinen för att kunna fylla upp termosen innan jag gav mig iväg. 

När jag växte upp brukade vi gå på julotta klockan sex på juldagens morgon. En lussekatt och ett glas mjölk i magen innan vi gav oss iväg. Rejäl frukost vankades när vi kom hem vid halv-åtta-tiden. 

Den där lussekatten tänkte jag på när jag körde iväg utan att först äta frukost. Magen kurrade lite men jag visste att god och rejäl frukost fanns i ryggsäcken, att njuta av när jag kommit på plats i mitt jakttorn.

Söndag och bockpremiär. Det är tillåtet att skjuta en timme innan solen går upp. Och då satt jag på plats. Men redan innan dess hade himlen börjat ljusna i nordost. Varma nyanser började synas i kanten av den mörka natthimlen. Ganska snabbt blev det helt ljust. Men först efter en stund nådde solstrålarna trädtopparna och arbetade sig successivt neråt.

Jag fick både se och höra rådjur denna morgonen. Ett smaldjur visade sig på markalyckan och flera gånger skällde det från olika håll runt mig. Bakom mig prasslade det rejält. Jag blir lika förvånad varje gång över hur mycket det låter om en liten ekorre i ett träd, om man betänker att en älg kan smyga fram utan att den hörs. 

En mycket vacker morgon i skogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar