fredag 29 juli 2016

Min gurkdjungel

Efter fem lata sköna dagar i stugan kom vi hem till en djungel. Grannen som vattnat åt oss har skött sig till belåtenhet. Men nu var det hög tid att skörda och att "avverka".

En spagettipumpa som såg färdig ut (hur vet man det?) och två stora vita squash, och en grön, plockade jag igår. Men så mycket mer hanns inte med igår eftersom vi var bortbjudna på kvällen.
Idag har jag skördat sju gurkor av tre sorter. En av dem hade gömt sig i flera dagar och hunnit växa sig alldeles för stor, jag är inte säker på att den är så god längre, men det visar sig.
De första bifftomaterna är färdiga, tre-fyra frukter av favoriterna Oxhjärta och Silvery Fir Tree. Några normalstora tomater, bl.a. en ny sort som var vackert orange. Körsbärs- och vinbärstomater i massor, säkert hundra idag. De är röda, rosa, gula, orange, brunröda och finns i olika former: runda, avlånga, päronformade mm. Det är som en hel påse smågodis. Och lika gott dessutom.
Vi fick en stor näve smultron var och imorse förgyllde vi vår youghurt med hemodlade blåbär och gyllenbär (de är som små physalis, men godare).
Och sockerärterna har jag glömt. De måste plockas imorn.
Och så har jag rensat. Jag har tjuvat och avbladat tomaterna. Jag tog bort blasten på en del av potatisen, kanske har den fått bladmögel och det är dumt att chansa. Men mest har jag beskurit gurkorna. De växer som om de hade betalt för det! Massor av sidoskott! Jag har klippt och klippt. Men fast jag bar bort en stor hög med löv syntes det nästan ingen skillnad i växthuset, så de har nog inte tagit skada av behandlingen.


Lunchen blev en gratäng med squash, tomat, lite lök och fetaost kryddad med olivolja, citron, basilika, vitlök och chiliflakes. Det blev nästan FÖR bra drag i den så vi serverade med en klick matlagningsyoughurt och avrundade med glass till kaffet.
Dagen efter mixade jag resterna och blandade med köttfärs och ägg. Ingen ytterligare kryddning behövdes för de biffarna. Kanongoda.

Delar ut gurkor till grannar och släktingar och undrar hur vi ska hinna äta tillräckligt mycket. Trevliga bekymmer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar