lördag 9 juli 2016

Vävkursen del 3

Efter lunch på fredagen klippte vi ner alla vävar och återställde alla vävstolar till den utrustning de haft när vi kom. Vi fyllde ett bord med alla provvävar. Det blev en ansenlig samling av inspiration och experiment.
En veckas samlade provvävar

Det går åt en hel del rejäla verktyg för att göra om vävskedar till skaftväxklingskammar

Vår sprudlande och kunniga lärare Gisela i sitt rätta element - vävstolen
Vid det sista fikat satt vi i en ring och alla fick berätta vilken av alla provvävar de gillat mest. De flesta av oss kunde inte välja någon enskild utan gladdes mest över att fått prova skaftväxklingstekniken i olika kvalitéer och versioner. En av de saker jag kommer att minnas mest är den generösa stämningen där alla delade med sig av kunskaper och tips. Jag har lärt mig skaftväxling den här veckan. Men också så mycket annat. En del av mina nya kunskaper är kanske självklara för andra som väver, men här följer ett antal tips och idéer.

Så här kan pärlan och tyngden i solven för skaftväxling se ut

Andra sorters pärlor, tio i vardera färgen för att underlätta räkning. 

Ett knep för att hjälpa en räkna bland de solv man ska flytta är att färga dem så man har tio vita och tio färgade. Eller också markerar man var tionde med permanent penna eller en liten garnända.

Skaftkäpparna har hål i ändarna av en anledning: där ska man knyta det rep (mattvarp t.ex.) som ska låsa solven så att de inte kan ramla av skaftet om något skulle hända. Det hade jag ingen aning om . Nu fick jag dessutom tips på hur man knyter mattvarpen för att enkelt kunna haka av för att ta bort eller lägga till solv. Tyvärr tog jag ingen bild på det och vet inte om beskrivningen blir begriplig. Man knyter en ögla i änden på mattvarpen, trär in den genom hålet på skaftkäppen och runt änden på den. Då låser varpen fast och är ändå lätt att ta bort.

En sax måste man alltid ha i närheten när man väver. Någon satte fast den med en liftkortshållare som rullar ut när man drar i den, och som hissar upp saxen igen när man släpper. Någon annan sydde en fin hållare med plats för både skräp (garnändar) och knappnålar. Den här fickan har tyngder på båda sidor som gör att den hänger på plats.



Mitt bidrag till alla veckans tips är kanske påsklämmor som jag använder till allt möjligt när jag förbereder en väv.


Så efter en vecka då många timmar tillbringats i vävsalen på Gamleby folkhögskola var det dags att åka hem. Mycket inspirerad och med många nya kunskaper och bekantskaper. Stort tack till alla er som var med!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar