måndag 28 september 2015

Blodmåne

Jo, även jag tassade ut och tittade på den fantastiska röda månen inatt. Det är inte direkt en favorit för mig att stiga upp vid tjugo i fem. Men det var det värt. Man kunde se månen från vår trädgård så jag tog på mig morgonrock och gummistövlar och greppade kameran och gick ut. 

Lite fakta klippt från fb-sidan "Norrsken Sverige"

Supermåne Natten den 28/9, d.v.s.natten mellan söndag och måndag, har vi fullmåne och det är inte vilken fullmåne som helst utan en superfullmåne. Månens bana runt jorden är inte helt cirkulär utan något elliptisk/oval och lite förskjuten, vilket gör att månen ibland är lite närmre jorden än annars och ibland inträffar detta när det är fullmåne, vilket då kallas för en supermåne! I siffror är den 14% större och upp till 30% ljusstarkare än en liten fullmåne. 
Blodmåne
Inte nog med att det är supermåne, vi har även en total månförmörkelse som inträffar denna natt. Det innebär att jorden kommer att ligga mitt mellan solen och månen. Under en dryg timme kommer vi ha en total månförmörkelse och månen kommer ha en läcker röd färg, en blodmåne!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar