måndag 7 september 2015

Störst, bäst och vackrast

Man måste inte har 35 sorters tomater. Men man kan ha det. Och jag gläds över att ha det.
Tomater som är röda, gula, orangea, strimmiga, lila eller nästan svarta. Tomater som är stora eller små. Tomater som är runda, pumpa-formade, päronformade, ovala, långsmala eller spetsiga. Vi njuter av tomater både när vi äter dem, men också när de ligger på köksbänken och är vackra.


Säsongens största tomat skördade jag igår och vi gissade på vikten (mormor kom närmast). Den är av sorten Big Rainbow och vägde 712 gram. Stjälken hade inte vikt sig eller gått av men det var nog för att den växte så nära stammen och hade stöd från en gren under.


Jag tycker den är vacker. Den skimrar i gult-orange och nästan rött både utanpå och inuti.


Säsongens minsta tomat var en nyhet här i växthuset.


Den heter Hundreds and Thousands och gjorde verkligen skäl för namnet - det har funnits ett närmast oändligt antal tomater på ampeln.


Och varje tomat är pytteliten. Det skulle inte vara lönt att odla dem om det inte fanns så många av dem. Söta och goda som smågodis.


Jämförelsen mellan störst och minst är exceptionell.


Den vackraste av dem alla är nog Oxhjärta. En stor, röd tomat med tunt, mjukt skal, mild smak och ett utseende att förundras över. En riktig favorit år efter år.1 kommentar:

  1. Underbart! Jag hoppas verkligen att min tomatsäsong i växthuset ska komma igång mycket tidigare nästa år 😊. Jag vill också leva på en tomatdiet 😜

    SvaraRadera