söndag 27 september 2015

Skafferi i trädgården

Det är en stor rikedom att kunna gå ut i trädgården och plocka ihop lite av varje och sen gå in och laga till en måltid. Det känns så lyxigt. Mer närodlat - härodlat - ekologiskt och äkta kan det knappast bli. Om vi sen lägger till av kött vi skjutit själva så är det inte mycket köpta ingredienser; lite kryddor, olja, grädde och kanske lite till.

I fredags var det dags igen. Vi hade goda vänner som kom på kvällen. Vi åt gurksoppa till förrätt och sen gratinerad squash. Jätteenkelt att laga till, men gott ändå.

Gurksoppa Kan serveras kall eller varm
1 stor vanlig gurka
1 ganska liten gul lök, eller 5 "blastblad" från den
2 msk margarin
1 msk mjöl
2,5 dl grönsaksbuljong
1,5 dl grädde
1 msk citronsaft
salt, vitpeppar
matlagningsyoughurt
räkor
dill

Skala gurkan med potatisskalare, skär den i tunna skivor. Hacka löken (blasten).
Fräs gurka och lök en stund. 
Rör i mjöl, tillsätt buljong, salt och peppar
Låt puttra en halvtimme
Rör i grädde och citron
Kyl soppan om du vill servera den kall, men så här års passar det bättre med varm soppa.
Mixa soppan fluffig med stavmixer
Häll upp i skålar
Toppa med en stor sked youghurt, en näve räkor och generöst med klippt dill.

Gratinerad squash
2 squash
500 g köttfärs
tacokrydda eller valfri egen blandning av kryddor
(i fredags blev det hemgjort grönsakssalt, grillkrydda, chiliflakes, soja, svartpeppar, ingefära)
nyskördade grönsaker efter tillgång:
4 stora blad av svartkål
2 röda lökar
3 morötter
3 polkabetor
2 tomatillo
5-8 störbönor
riven ost

Halvera squashen, ta bort grova kärnor, gröp ur innanmätet och skär i småbitar
Skär alla grönsaker i småbitar
Fräs färsen med kryddor och lök
Tillsätt alla andra grönsaker. Låt puttra/fräsa en stund
Lägg squashhalvorna på en plåt, fyll dem med röran och strö över riven ost.
Gratinera ca 10-15 minuter tills den fått fin färg
Servera gärna tillsammans med bröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar