fredag 27 maj 2022

Ytterligare en

De mest kända vävstolstillverkarna i Sverige är Glimåkra och Öxabäck och de är båda dokumenterat bra, stabila och funktionella. Vävstolar tillverkade av "byns snickare" kan också vara bra, men kanske inte riktigt lika genomtänkta och praktiska. Jag fick ett sånt hemmabygge, men efter att ha vävt på den ett tag byggde vi om den till trädgårdsstol. Klicka här om du vill läsa mer om det.

För ett par år sedan fick jag höra talas om att det förut tillverkats vävstolar i Örsjö. De sägs vara bra, men tillverkas inte längre. Eftersom vi har postadress Örsjö har jag, i hemlighet, tänkt att det skulle vara lite kul att ha en sån. 

För en vecka sedan nämnde jag om den drömmen för Jonas och en bekant. Dagen efter det blev jag erbjuden en vävstol. Inget konstigt med det - det händer emellanåt. Det finns många som har en gammal vävstol som de vill bli av med, och då är det naturligt att ställa frågan till någon som redan väver. 

Men döm om min förvåning när det visade sig vara en Örsjö-vävstol! Hon som kontaktade mig visste inte att jag gick och tänkte på en sån.

Självklart tackade jag ja till att köpa den och åkte och hämtade den trots att jag inte har någonstans att placera den nu. Och trots att jag anser att både Jonas och jag har alldeles för många prylar redan. Nåja, när jag vävt klart draperiet jag håller på med ska jag montera ner min första vävstol och ställa den nyaste där. Sen ska jag prova den och se om den är så bra som jag hoppas. 

Så just nu har jag: tre igång i vävstugan, en utlånad på långlån, en uppmonterad på loftet (ingen väv i ännu), en liten bandvävstol och så en som fortfarande ligger på släpet och bidar sin tid. Oj, det blir sju totalt. Men jag vet människor som har mångdubbelt flera än så. Och jag citerar gärna Jonas (och han brukar ha rätt) "Man kan aldrig få för många vävstolar". 

1 kommentar:

  1. Hej! Jag har en vävstol från Örsjö snickeri Känner du någon som är intresserad? Skriv till Mia.blad@telia.com

    SvaraRadera