tisdag 6 april 2021

En annan(-)dag

Annandag påsk vaknade jag med huvudvärk och kände mig lite skruttig. Efter ett par piller och två muggar kaffe gav sig huvudvärken men det fick ändå bli en dag med lugnt tempo. 

Aprilvädret som gav oss höststormar, vinterkyla och snöfall blandat med solsken inbjöd inte till att var utomhus och ökade inte lusten att utföra några stordåd. 

Istället höll jag mig inomhus. Jag har löst en hel del korsord idag. 

Jag gick ut till min vävstuga och glömde bort både huvudvärk och det ogästvänliga vädret. Jag vävde lite på ett sittunderlag och jag förberedde den senaste varpen så allt är klart för att den ska kunna dras på. 

Och så har jag knutit ihop effsingar. Inte för att jag har brist på vävgarn, men för att det känns bra att ta tillvara även sånt som blivit över. Effsingar är det som blir kvar av varpen när det inte går att väva längre. Jag använder dem till allt möjligt beroende på vilket material det är: Mattvarp är ju starkt så det fungerar bra till sånt som ska bindas ihop och hållas på plats. Cottolin och lin i många olika färger får bli pynt istället för presentsnöre. Och det tunna bomullsgarnet som jag har suttit och knutit ihop till en enda lång tråd med många knutar, den ska få bli inslag i en handduk.

Effsing (eller äfsing) är förresten ett ord som riskerar att tas bort ur Svenska Akademiens Ordlista. Så kan vi faktiskt inte ha det! Det är ju ett jättebra ord, som inte går att ersätta med något annat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar