söndag 27 januari 2019

Hur jag solvar och skedar

Jag har gjort inlägg om detta förut, men det tål att visas igen. Jag är väldigt nöjd med mitt sätt. Kanske kan det inspirera dig. Gör du på nåt annat smart sätt får du jättegärna berätta det i en kommentar. Det finns ständigt nya saker att lära sig och ständigt nya sätt att upptäcka.

Jag placerar skälstickorna långt in i vävstolen. Här är de knutna till en stång som är fastsatt parallellt med skaften. Ibland har jag två reglar fastsatta på andra ledden genom vävstolen (från garnbom till slagbom). Då kan jag mer modifiera var jag vill ha skälstickorna så de kommer på lagom avstånd.

Slagbommen placeras så nära skaften som möjligt.

Bröstbommen tas bort för att jag ska kunna sitta nära det jag jobbar med. Skeden placeras "liggande" i slagbommen.

Jag mätte vilken ungefärlig höjdskillnad jag har för att kunna arbeta bekvämt: Slagbommen på det lägsta möjliga, översta skaftkäppen 15 cm högre och skälstickorna ytterligare 10 cm högre.

Allt detta gör att jag kan sitta med ganska rak rygg, och underarmarna vilande på slagbommen. Bra arbetsställning alltså.

När varpen gått genom solv och sked fäster jag dem med påsklämmor. Det gör att trådarna hålls i rätt ordning och lagom spända. Redo för nästa moment - framknytningen.

Tre filmer där jag visar och berättar hur jag gör Inga kommentarer:

Skicka en kommentar