onsdag 16 januari 2019

Delad är dubbel

"Delad glädje är dubbel glädje" heter det ju. Men jag undrar om det inte stämmer med "delad kunskap är dubbel kunskap" också. Eller också är det glädjen som blir dubbel även när kunskap delas. Idag har jag (igen) fått lära mig något jag har nytta av och det gör mig så glad.

Så här är det.

Jag har fått ärva en vacker matsalsmöbel efter min farmor. Den köptes av henne och farfar för närmare hundra år sedan. Vi använder den mycket och tyget i några av stolssitsarna är väldigt slitet. Jag drömmer om att kunna väva ett liknande tyg för att klä om dem, men det dröjer innan jag har kunskap och material för det.


Men stolarna måste kläs om snarast. Efter inspiration från ett besök i en vävstuga utanför Göteborg har jag börjat fundera på att göra ett enklare tyg, men i rätt färgskala. Fortfarande hoppas jag kunna få till något som liknar originalet, men det behövs en lösning tills jag har den möjligheten.
Jag lyssnade lite på hur min mamma vävde möbeltyg för några år sedan och jag kollade olika förslag i några böcker. Sen inventerade jag mitt stora garnförråd, räknade lite och satte upp en provväv.
Efter några olika varianter hittade jag en väv som jag blev nöjd med. En som jag vill sätta upp och väva möbeltyg så det räcker till både farmors gamla stolar, och dem som Jonas ärvt på sitt håll.Grunden är en korskypert med inslagseffekt på fyra skaft och med tre olika färger i inslaget för att få ett melerat och levande intryck. På det vill jag ha små "blommor" i tjockare garn och med starkare färg. I provväven plockade jag upp de trådar som behövdes men i den stora väven skulle det bli alldeles för omständligt och tidskrävande.
När jag började rita vävnota kom jag fram till att det skulle behövas sex trampor och tolv skaft. Men jag har bara åtta skaft och blev bedrövad. Jag hade ju kommit på hur jag ville ha det, skulle jag inte kunna fixa det?!

Jag la ut en fråga och ett par bilder i den eminenta facebook-gruppen Vävspolen. Där finns så många vävkunniga och alla är positiva och delar med sig av tips och råd. Och minsann! Det tog inte lång stund innan jag fick lösningen presenterad för mig! Det kommer fortfarande behövas sex trampor men förutom de fyra kypertskaften behövs två "halvskaft". Detta var ett nytt begrepp för mig men efter lite förklaringar och en beskrivande bild var allt begripligt.

Så himla glad! Jag kommer att kunna göra mitt tyg!
Det kommer att bli inlägg framöver om min väv och där ska jag förklara "halvskaft".

Stort tack till Monica som levererade lösningen.  Du är så bra!! 💗

2 kommentarer:

 1. Haha. Vad gullig du är. Det är roligt när man kan hjälpa till. Men du är så skapt i din hjärna, så du hade snart listat ut nåt sätt. Glad att jag kunde hjälpa.
  Lycka till. Men, du förstår nog, att du behöver lära dig väva damast, eller hur? Det tar vi framöver.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag förstår att jag behöver lära mig väva damast. Och att det hela tiden finns nya saker att lära mig om vävning.

   Radera