söndag 2 december 2018

Vad jag hade lust med

Idag på första advent gick vi på gudstjänst i Nybro kyrka, sjöng många av de älskade adventspsalmerna, lyssnade på en lågmäld men god predikan och på körsång med vackra texter. En blåssektion gav extra tryck åt musiken, och det fanns många jag inte mött på länge och kunde hälsa på med glädje.

När vi kommit hem frågade Jonas vad som stod på listan idag. Många gånger har jag listor - antingen på papper eller i huvudet - över saker som borde/måste göras. Men idag hade jag ingen lista alls. "Så bra!" sa Jonas, "då kan vi göra vad vi har lust med". Det kändes som ett mycket bra upplägg.

Jag gick ut och fixade ett par saker i trädgården, sen ägnade jag resten av dagen åt att baka. Jag hade bara tänkt baka lussebullar, men sen kom jag på att en mjuk pepparkaka kunde stå i ugnen medan bulldegen jäste, och så fick jag för mig att göra kringlor också. Så vi fick ett riktigt gott och nybakt adventsfika framåt kvällskvisten.


Kringlorna måste jag berätta lite om. Det är ett recept från min mormor och min mamma och det bygger på tanken att ta tillvara allt som går och inte slänga något, basen är nämligen för gammal grädde. Det låter kanske inte så tilltalande med Surgräddeskringlor, men de är verkligen jättegoda. Och inte så svåra heller även om receptet är långt ifrån exakt:
Ett par dl sur grädde
Ett par msk socker
En knivsudd hjorthornssalt
Mjöl till lagom konsistens
Och så vänder man dem i strösocker innan man gräddar dem

Jag kan tydligt minnas hur min lilla mormor Elsa satt i sitt kök och rörde ihop degen i en blå, rund bunke innan den var så fast att hon kunde hälla upp den på bänken och fortsätta bearbeta den där. Som barn uppskattade jag inte kringlorna men nu är de en favorit för både mig och min familj.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar