torsdag 20 december 2018

Snabba julköttbullar

Vi brukar inte göra egna köttbullar - tycker det är så kladdig och tar sån tid - utan köper en sort som smakar nästan hemgjorda. Nu visade det sig att vår affär inte längre har just de köttbullarna så jag bestämde mig för att göra egna. Den kvällen jag vikt för detta kom jag hem senare än planerat, och var tröttare än jag räknat med, och hade följaktligen inte alls någon lust att ta igång med detta projekt. Men köttfärsen var upptinad och kallade på uppmärksamhet. Med en suck satte jag mig och googlade recept till julköttbullar. Förutom recept hittade jag användbara tips vilket ledde till att jag fixade 150 köttbullar på en timme! Det hade jag aldrig trott.

Hantering:
 • Smeten arbetade jag ihop i matberedaren istället för att göra det för hand. 
 • Sen öste jag ner den i en spritspåse och spritsade en lagom stor klick mot en sked (doppad i kallvatten).
 • Långa rader av köttbullar hamnade på en plåt med bakplåtspapper och lite olja.
 • Gräddades 8 minuter i 225 grader i ugnen med både varmluft och grillelement igång.Ingredienser:
 • 2 kg viltfärs
 • 3 dl ströbröd
 • 2 dl grädde
 • 1 dl rött vin
 • 3 dl vatten
 • 1 msk honung
 • 4 små rivna lökar
 • 4 ägg
 • 4 tsk örtblandat salt
 • 4 tsk salt
 • 1,5 tsk mald vitpeppar
 • 1 tsk stött kryddpeppar
 • en aning mald kryddnejlika
Mycket nöjd och stolt när jag var klar. Visst - alla var inte perfekt runda. Men det hade de inte varit om jag rullat dem för hand heller. Nu är det bara att ge dem lite extra stekyta innan de ska ätas. Och goda var de också. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar