lördag 15 december 2018

Julstök i kök

Idag har jag inte tagit många steg ur köket. Jo, jag har sprungit ner i tvättstugan för att hänga tvätt och "mata" maskinen med en ny omgång. Men mycket tid har jag tillbringat i köket.

Småkakorna vaniljhorn är tradition hos oss till jul. Idag bakade jag dem.

Tomatpaj till lunch fixade jag när ugnen ändå var varm.

Häromdagen såg jag ett recept på kola med julmust och testade det idag. Det smakade mer som knäck än som kola, men blev väldigt goda godis med flingsalt uppepå. De gick snabbare att koka än mina vanliga kolor, och behöver nog inte rullas in i papper. Dessa gör vi igen. Receptet hittade jag på mittkok.expressen.se.

Julmustkola

1,5 dl grädde
1,5 dl ljus sirap (eller 1 dl ljus och 0,5 dl vit)
2 dl strösocker
1,5 dl julmust

Blanda allt i tjockbottnad gryta och koka ca en halvtimme tills temperaturen är 125 grader. 
Häll ut i en form (20*20 cm) som är klädd med bakplåtspapper.
När det stelnat en stund, strö över flingsalt.
Skär i bitar när den kallnat helt.



Men den mesta tiden gick åt till att göra korv. Jonas och jag har aldrig gjort det själva förut, men idag blev det alltså av. 
Vi hade ungefär 
1,5 kg älgfärs
1 kg vildsvinsfärs 
1,5 kg späck/ister. 
Delade allt på hälften och gjorde två sorters korv.

Till den ena hälften tillsatte vi 
1 liten mald lök
1 msk nitritsalt
1,5 tsk vitpeppar
0,5 msk socker
vatten tills det blev en bra konsistens, ca 6 dl

Den andra halvan blandade vi med
500 g kokta korngryn
1 msk nitritsalt
2 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk mald nejlika
2 tsk mald ingefära
1 tsk socker
4 dl vatten räckte till en lagom smet.

Alla ingredienser ska vara kalla för att vattnet och fettet ska kunna blandas.

De olika smeterna provsmakade vi genom att bryna lite av varje sort och ha som pålägg på kvällens varma mackor. Båda smakerna är helt godkända för att vara första försöket. 

Sen var det bara att låta matberedaren pressa ut smeten i korvskinnet och binda om med snöre. Våra korvar blev både olika långa och olika tjocka men det gör oss inget. När de var klara hängde vi upp dem i källaren för att torka till lite. Förhoppningsvis kommer vi att röka en del av dem imorgon.

Kom ihåg till nästa gång: det går åt mer fjälster än en kan tro.



Dagen efter:
Jonas rökte några av våra korvar och vi provsmakade igen. Båda är goda men lite "torra"/magra. Båda kunde kryddas mer och nästa gång tar vi mer korngryn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar