torsdag 29 november 2018

Önskningar

Så här års frågar vi ibland "Vad önskar du dig?"

Den frågan är ofta svår att besvara. Dels för att vi egentligen har allt vi behöver och mer därtill, dels för att vi vill ge ett svar i lagom nivå för den som frågar. För visst unnar vi varann glädjen att få ge.

Roligast är att ge bort något som mottagaren verkligen vill ha eller behöver, men inte formulerat i en önskan. För att träffa rätt krävs att man umgås eller pratar rätt ofta, så att man får chansen att snappa upp det där behovet eller drömmen.

Förutom julklappar finns det två i min närmsta familj som fyller år runt mitten på december och då vill jag ju hitta på en bra present till det ändamålet också.

När jag frågar Jonas brukar svaret bli "En puss". Det är ju skönt att det är det han önskar sig mest. Men samtidigt ganska tråkigt för en puss är ju ingen present utan nåt han får ofta.

Häromdagen räknade jag upp en del saker när han frågade mig (tyvärr har jag glömt vad det var så jag hade inga svar när en annan person frågade). Men ett par dagar senare sa han att vi skulle titta ut en hagelbössa som han skulle ge mig i julklapp. Det blir en present över min förväntan, men till stor glädje.

När det gäller önskningar tänker jag annars på en gammal sketch där Sven Melander intervjuar ett barn om vad det önskar sig mest av allt. När barnet svarar någon leksak försöker han lirka den att tänka större, och då blir önskan en större leksak. Till slut blir han irriterad över att barnet bara tänker på sig själv när det finns så många som lever i krig och elände och då förstår barnet och svarar rätt: "fred på jorden". Så intervjun kan avslutas med orden "Fred på jorden är alltså vad svenska barn önskar sig mest av allt!" Kolla här på öppet arkiv

Visst är "fred på jorden" rätt svar. Samtidigt som det faktiskt är okej att önska andra saker också.

Just nu önskar jag att Jonas kunde komma och sova bredvid mig i mitt hotellrum inatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar