söndag 17 september 2017

Skörd, skörd, skörd

Hela helgen har det varit fokus på skörd.

Igår var jag ute i växthusen och skördade, beskar och vattnade. Jag tog också bort några plantor som gjort sitt för i år.

På eftermiddagen igår kom vännerna i skördecirkeln. Träffen gick på temat Tomat. Vi åt tomat på tre sätt: "Flugsvampar" av kokt ägg, tomathalva och majonnäs. Ugnsbakad tomat (halverade med pressad vitlök, salt, torkad basilika och olivolja kördes de i 200 grader i ugnen tills de började tappa formen, närmare en halvtimme). Ostbitar med tomatmarmelad på. Efter att ha tittat runt lite på odlingarna ägnade vi oss åt provsmakning av drygt 10 sorters små tomater.


Idag har berget av grönsaker på bänken decimerats rejält (och ändå bar jag in en stor squash och två runda pumpor på förmiddagen). Jag har jobbat i köket hela dagen och känner mig så rik nu när en massa råvaror omvandlats till färdig mat.

En hel del små tomater är halverade och ligger i torken för att om ett par dagar bli "soltorkade tomater i olivolja". Torken får stå i växthuset och gå på nätterna för att hjälpa till att hålla fukten och möglet borta.

Till lunch idag åt vi spagettipumpa som är så god med västerbottenost och olivolja. Till det en köttgryta med morötter och mycket tomater. Och så en gurksallad. Svampen som Jonas plockade igår fullbordade måltiden.

Jag har gjort en dubbel sats av moussaka. Det blev en hel plåt och fyra rejäla aluminiumformar. Doftade ljuvligt när de kom ur ugnen.

Platta, runda brödbullar med riven gurka i degen blev jättegoda men precis likadana kommer jag aldrig att kunna göra. Jag hittade nämligen på en nödlösning med den torra och trista surdeg jag hittade i kylen. Det funkade att mata den med vatten, äppelmos och rågmjöl men proportionerna är okända och resten av degen blev också "på en höft".

Alldeles för många gröna tomater börjar bli dåliga så jag kokade grön tomatmarmelad enligt samma recept som vi använt för mogna tomater, men jag ökade mängden socker lite. Den blev jättegod.

Och till slut, medan vi åt kvällsmat av gurkbröd och tomatmarmelad, puttrade basen till gurksoppa.

Jag är så nöjd nu. Det är inte en övermäktig mängd grönsaker på bänken längre. Nu är den lite mer hanterbar.

Trädgårdspulandet och skördandet igår, och köksfixandet idag var välbehövlig aktivitet för mig efter en vecka som varit tuff, med mycket oro och ganska lite tid för vila.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar