onsdag 13 september 2017

Tomatsoppa

Jag har aldrig lärt mig att älska soppa.
Tyvärr. För jag inser att det är en bra och värmande mat en kulen höstdag när man är frusen. Eller lagom mättande och praktiskt att ta med i en termos på resa eller ut i skogen.

Men ibland stöter jag ändå på soppor som är okey. Och det betyder antagligen att soppälskare tycker att de är fantastiska. Falsk kräftsoppa tycker jag om, och hemmagjord svampsoppa kan vara gott, och spenatsoppa med kokta ägghalvor och gärna korvbitar i. Och så tomatsoppan vi åt häromdagen. Här kommer ett ungefärligt recept:

Tomatsoppa
Ett par rödlökar i klyftor
Ett par pressade vitlöksklyftor
Några röda tomater skurna i bitar
Lägg detta i en långpanna.
Ringla över lite olivolja
Strö på (hemmagjort) grönsakssalt
Kör i ugn nån timme i 150-200 grader
Mixa allt
Häll upp i en gryta
Tillsätt nån näve (en dl?) små röda vinbärstomater
Smaka av, krydda gärna med basilika
Låt koka upp
Servera med en klick matlagningsyoghurt (turkisk yoghurt) och örtgratinerat bröd

Örtgratinerat bröd
Rumsvarmt smörgåsmargarin
Nästan lika mycket stark, god senap
Blandade torkade örter - timjan, oregano, lite dragon, eller mycket basilika för att det passar till tomatsoppan
Rör ihop och bre på brödskivor
Strö över riven ost
Gratinera högt upp i ugnen tills osten smält och börjar få färg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar