måndag 4 september 2017

Bröd som mellanmål och bröd som matsäck

Just nu hinner vi varken äta eller ta tillvara i tillräcklig mängd så nu försöker vi få grannar och arbetskamrater att ta hand om lite grönsaker åt oss. Behöver du squash, tomat eller gurka så hör genast av dig - vi har så det räcker till fler.

Men igår fick vi av grannarnas överflöd. De har ett träd med victoriaplommon och även om det inte dignar av frukt i år finns det tydligen tillräckligt för att vi ska få. Och det tackar vi inte nej till. Det är det godaste plommonet tycker jag.

Så idag, när jag kom från jobbet, njöt jag av ett mellanmål som jag kan drömma om under hela året. Jag tycker det är supergott.

Bruschetta med brie
Rosta en (eller hur många som behövs) brödskiva lite lätt
Ringla över lite olivolja
Lägg på några bitar brieost och sen victoriaplommon skurna i bitar.
Kör högt upp i ugnen i 250 grader tills osten mjuknar (kanske tio minuter)
Strö över flingsalt
Njut!

Eftersom hösten plötsligt har kommit med ruggigt väder, regn och blåst så fick jag lust att baka för att skapa lite värme och lite mysig doft i köket. Gjorde en gammal favorit: Fyllebullar. När mina barn var små var det åtminstone en som inte uppskattade mackor som matsäck så när vi skulle åka länge i bil, eller vara på utflykt hade vi ofta med oss köttfärspiroger eller dessa brödbullar fyllda med något gott (ost, skinka, ett vispat ägg och lite senap t.ex). Idag passade jag på att använda av våra tomater.

Fyllebullar
25 g jäst
1½ dl surdeg (arlas surdegskultur, men har man inte det kan man dubbla mängden jäst istället)
50 g smör/margarin
4 dl möjlk (funkar ju med annan vätska också)
2 tsk salt
Drygt 1 l vetemjöl (gärna blandat med lite rågsikt)
Blanda degen på vanligt vis och låt jäsa bortåt 45 minuter.

Dagens fyllning var:
Någon halvliter små tomater, eller större i bitar
Ca en dl salladsost (typ feta) i mindre bitar
Generöst med hackad basilika
Ett par dl riven ost
En liten skvätt olja (den som salladsosten ligger i använde jag)

Kavla ut degen till en stor platta som skärs i 25-30 bitar
Fördela fyllningen på bitarna
Vik ihop varje bit, försök nypa ihop skarven och lägg den neråt på bakplåtspapper på plåt
Låt jäsa 10-15 minuter
Pensla med uppvispat ägg
Grädda högt upp i ugnen knappt 10 minuter i 250 grader.

En del av fyllningen smiter alltid ut, men de blir goda ändå

När jag taggade upp det här inlägget upptäckte jag att ordet "plommon" fanns i listan över redan använda ord. Det kan bara betyda att receptet på varma mackor med plommon finns i bloggen från något tidigare år. Säger en del om hur gott jag tycker det är

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar