torsdag 8 oktober 2015

Nästa steg

Höst.

Naturen bjuder på så vackra färger.
Luften har fått en skärpa som säger att nu är det höst. Även om de senaste dagarna varit ljuvligt sensommarvackra med krispig och blå himmel, hög och klar luft, strålande sol som faktiskt förmår värma en del.

Jag gick en sväng i trädgården idag och konstaterade att nu kommer det inte bli så mycket mer att skörda.
Det är ett fåtal squash på väg att mogna.
Tomaterna som är kvar i växthuset har inte skiftat i färg den senaste veckan utan är fortfarande lika gröna. Funderar på om jag ska ta in dem och låta dem eftermogna inne istället, och ha tid att skura ur växthuset innan det blir minusgrader.
grönsaksstilleben
Vi har ganska mycket potatis kvar i jorden, men jag vet inte riktigt vilken kvalité de håller, det har gått potatisbladmögel i blasten så det finns en risk att det spridit sig också till knölarna under jord.
Grön- och svartkålen kommer vi att kunna skörda av ett tag till, förra året överlevde de vintern.
Idag har jag köpt lök. Känns nästan som ett nederlag, men det är så det måste bli. De hemodlade är snart slut men har varit jättefina.

Men än är det inte riktigt slut på godsakerna
Äpplena fortsätter falla från trädet i högre takt än jag hinner ta tillvara. Snart får jag nog koka äppelmos så många går åt på en gång.
Fortfarande är bänken i köket som ett stort vackert stilleben av grönsaker.
Vi har t.ex. en hel del chili där som vi skulle torka, det har bara inte blivit än.

Och snart är det dags att tänka på nästa säsong.
Så fort jag tagit upp potatisen ska jag sätta vitlök där.
Jag har gått med i två frökedjor för tomater så jag hoppas kunna byta till mig många spännande sorter. I år hade jag 35 sorter och är väldigt glad över det. Vi får se hur många det blir nästa år ;)

Så nu är det dags att byta fokus.
Odlandet och skördandet kommer att ta allt mindre tid i anspråk de närmsta månaderna.
Vävstolen är något jag prioriterar just nu. Jag mår bra av skapandet, av att se hur något vackert växer fram under mina händer.
Och på måndag börjar älgjakten. En veckas semester för att njuta av skogen, stillheten och förhoppningsvis spänningen. (Men jag kommer att ta mig tid att väva också)

närbild på sjalen jag väver

utsikt från tandemtornet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar