måndag 26 oktober 2015

Blå sjal - bilder och vävbeskrivning

Dottern fyller år idag och har fått sin sjal så nu kan jag lägga ut bilder och beskriva den.

Jag satte upp 10-12 meter väv så det kommer att bli några stycken sjalar som har lite olikheter sinsemellan. Den första blev lite av försöksvariant och nummer två blev till dottern så de två är nerklippta. Återstår att knyta fram och väva tre till. Det ser jag fram emot. Men just nu är jag stolt över de två som är gjorda.

Efter fotona lägger jag en beskrivning för den vävintresserade som vill låta sig inspireras och antingen låna några idéer eller göra precis som jag. Känn dig fri att använda vävnotan om du vill.


   
Allt började med att jag kom över en del vävgarn som jag inte visste vad jag skulle ha till. Efter en tids funderande blev det sjalar i gåsögon. Jag har använt bomullsgarn, men av tre olika tjocklek: 36/2 och 30/1 har jag i två begie nyanser och båda är väldigt tunna. Dessutom använder jag blått respektive vitt garn i 16/2. För att alls kunna hantera de tunna trådarna har jag aldrig använt dem ensamma. Både i solv och i rör har jag haft grupper av trådar. Jag varpade med två olika grupper av trådar: dels en blå och en vardera av de begie (tre trådar i en grupp), dels två blå (vilket blev ungefär lika tjockt). För att vara tydlig kommer jag att kalla dem "trådgrupper" fortsättningsvis.

Jag varpade följande trådgrupper:
59 blå-begie 
31 blå 
29 blå-begie
31 blå
210 blå-begie
Beräknade 2,5 meter varp per sjal eftersom jag ville ha dem rejäla. Två meter plus frans. 
Bredden blir 60 cm.

Jag solvade enligt nedanstående bild. Där X betyder blå-begie trådgrupp och O betyder blå trådgrupp.
Höger kant är längst ner till höger och när den nedersta raden är slut fortsätter man från höger på nästa. Där översta raden slutar står det osv. Då återstår ju över halva bredden att solva likadant. 
Man skulle säkert kunna komprimera beskrivningen men det överlåter jag åt nån annan. 
Efter en stund tog jag loss trådgruppen längst ut på varje sida, ur solven, för att lättare få till en snygg kant. (När de därmed hamnade på en mellanhöjd gick skytteln ut under dem och jag började alltid inslaget över dem.)


Jag använde en 60-sked och hade en trådgrupp i varje rör.

Uppbindning och trampordning har jag visst ingen bild för. Hoppas det funkar med beskrivning istället.
Trampa 1: solvkäpp 1 och 2
Trampa 2: solvkäpp 2 och 3
Trampa 3: solvkäpp  3 och 4
Trampa 4: solvkäpp 4 och 1
En gåsögonruta trampades:
1 2 3 4
1 2 3 4
1 2 3 4
1 2 3 4 3 2 1
4 3 2 1
4 3 2 1
4 3 2 1 4

Inslaget då? 
Jag gjorde spolar av samma trådgrupper som varpen. Plus en sort som innehöll en vardera av de begie och en vit tråd 16/2. För att få gåsögonen symmetriska räckte det inte med en trådgrupp per inslag utan det måste vara två. Alltså fyra eller sex trådar i varje inslag. Och ibland la jag in ett par trådar glittergarn dessutom. Inte lätt att få alla dessa trådar att vara ungefär lika lösa/spända för de blir ju inte likadana när man spolar dem. Ibland funkade det bra och ibland blev det en del pillande. 

Sjalen till dottern är inte likadan hela tiden. Grunden är ett gåsöga i blå-begie, ett i blå, ett i blå-begie, ett i vit-begie och så börja om från början. Men lite måste jag busa till det och ändra ordningen emellanåt.

Jag drejade fransen. Ca sex trådgrupper tvinnas, och samtidigt sex till åt samma håll. Dessa två tvinnas med varann och så avslutar man med en knut.

Det var nog allt hoppas jag. Påminn mig om jag glömt något. Berätta gärna om du använder min idé. Lycka till med vävandet!

2 kommentarer:

  1. Takk for fyldig beskrivelse. Jeg har også tynn bomull på lager og er frista til å prøve med et sjal. Tror nok jeg vil lage det litt smalere, men bruke trådgrupper og 60-skje. Takk for at du la ut link til bloggen din på vävspolen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad glad jag blir om jag kan inspirera någon.

      Radera