lördag 1 augusti 2015

"Det är en kall sommar vi har"

Så säger dottern och jag till varann gång på gång och citerar därmed Ronja och Birk när de försöker intala sig att det fortfarande är sommar fast det egentligen är höst. "Kall" kan förövrigt ersättas med "regnig" eller "blåsig" och det är fortfarande sanningen hos oss och citat från boken/filmen. Det trista är bara att det gäller en tid som borde vara sommar. Idag, när vi för ovanlighetens skull satt ute och åt, funderade vi på hur många gånger vi gjort det i år, hur många gånger vi njutit i sommarrummet eller förberett mat i uteköket. Alldeles för få gånger för att mina batterier ska vara laddade med sol och värme så det räcker till nästa vår. Undrar om det inte måste bli en resa till varmare nejder nån gång i vinter. Vi får se...


Tomaterna har många gröna kart, men få som mognat fram. Så här års brukar vi vara mitt uppe i tomatsäsongen när allt vi äter innehåller tomater. Gurkor har vi fått några fler av, och squashen har mognat. Så visst finns det att glädjas över och äta av i trädgården.


Häromdagen plockade jag en bukett grönkål. Funderade nästan på att sätta den i en vas på bordet, men fullföljde den första planen och förvällde och frös för användning i vinterns grytor och wokar.


Och rabarbern är fantastisk, som alltid! Den ger massor, blommar aldrig och blir inte träig. Helt suverän! Tack Cia som gav oss plantorna för några år sen.


Potatis har jag odlat mycket i år, tre sorter, och de ger skörd. Jag har ju inte så stor erfarenhet av potatis, men tycker nog att det är ganska få knölar under varje planta. Men de är goda och jag är glad att få gräva upp dem och direkt laga till dem på olika goda sätt. Godast är nog ljummen färskpotatissallad.


Vitlök är också en ny erfarenhet för mig. Känns så lantligt charmigt att det hänger ett par hemgjorda vitlöksflätor i köket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar