söndag 16 augusti 2015

Experimentrecept

Jag skördar massor just nu. Mest tomater och squash. Försöker ta tillvara, frysa in, laga till. Då sker en del experiment. De flesta blir goda. De här två t.ex.

Ett par rabarberblad var dåliga så jag tog in de stjälkarna. Tyckte det var för lite att frysa och jag hade inte riktigt tid att göra något ambitiöst. Så jag testade lite rabarberpaj på annorlunda sätt
Ett lager skuren rabarber i botten på små portionspajformar.
Ringlade över flytande honung, knappt en matsked i varje.
Strödde över ett par matskedar havregryn och ett par matskedar majsmjöl.
Flytande margarin över det, kanske också någon matsked
Och så lite råsocker högst upp
In i ungen i 200 grader tills det såg färdigt ut.
Dagen efter hade vi lyxigt fredagsfika på jobbet. Riktigt gott. Undrar genast varför jag nånsin blandar ihop en smuldeg när man kan nöja sig med att lägga på ingredienserna en i taget...

På kvällen behövde vi något lätt att äta i stugan. Jag gick ut i trädgården och skördade lite av varje som jag fick för mig och sen tog jag med crabbfish och riven ost från frysen. Det blev supergod gratinerad squash och vi hade kunnat äta mycket mer om det funnits.
I en gryta fräste jag ihop följande ingredienser med lite olivolja, vitpeppar och salt:
Inkråmet ur en liten squash
En liten gul lök
Ett par vitlöksklyftor
Två rädisor
Tre blad svartkål
En stor tomat
En rejäl knippa dill
Sen rörde jag i crabbfishen och fördelade röran i squashhalvorna och strödde på ett lager ost innan jag stoppade det i ugnen tills det fått färg (max en kvart i 200 grader övervärme).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar