lördag 17 oktober 2020

Vävdagar

Semester älgjaktsveckan betyder självklart jakt. Men inte bara. Det måste finnas tid för vävning också om jag ska bli nöjd.

Två vävar växer fram i min vävstuga just nu. 

Den ena är färgglada badlakan i cottolin och lin. Varpen är regnbågsfärgad och inslaget är olika för varje badlakan och väljs efter den som ska få just det badlakanet i julklapp. Nu är jag inne på det sjätte och det är i huvudsak grönt. 

Det andra är trekantiga sjalar i växtfärgad ull. Det kommer att bli tre likadana sjalar och de ska också ges bort. Som ett litet tack till dem som såg till att jag kunde få just det här garnet och en massa annat.

Enligt beskrivningen (i vävmagasinet nr 1 2017) på trekantiga sjalar ska man sätta upp bara en sjal och så har jag gjort förut. Den här gången tänkte jag testa att effektivisera lite. Jag varpade och drog på varp till tre sjalar. Nu när jag väver klipper jag ju av en varptråd i taget och använder som inslag. Funderade på om jag kunde göra något för att inte behöva solva och skeda igen till nästa sjal. Jag knyter fast en tråd i båda ändar som skapas när jag klipper av en varptråd. Den första knuten följer med genom solv och sked och sen knyter jag upp den innan jag väver med ullgarnet. Extratrådarna fäster jag med påsklämmor och låter hänga framför skeden. Somligt är svårt att beskriva med bara ord, jag kanske får göra en liten film för att visa hur det funkar.

Klart för start

Varptrådarna klipps av, en efter en och blir inslagsgarn

För varje tråd blir väven längre, men också smalare

I andra kanten knyts redan sjalens fransar

Jag knyter till ett annat garn i den tråd jag klipper av,
för att behålla dem i rätt ordning till nästa sjal,
och för att inte behöva solva och skeda igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar