fredag 9 oktober 2020

Krossade tomater

Otaliga gånger har jag kört tomater i ugn tillsammans med lök, squash och en del annat. Det har blivit en slags tomatröra som vi använt till allt möjligt: pizza, köttfärssås, tomatsoppa, grytor mm. Idén till detta är Sara Bäckmos "snålröra". 

Nu utgick jag från Farbror Gröns idé för att göra en tomatpuré eller krossade tomater. Till skillnad från snålröran som drygas ut med andra grönsaker, är detta en "lyxröra" med enbart tomater, och där smaken kramas ur lite extra ur tomaterna. En tomatröra med extra allt. 

Skär bort fästet, kör tomaterna i ugnen en timme i 175 grader. När de svalnat tar jag av skalen och låter dem torka i ugnen i 50 grader och med luckan på glänt. När de torkat mixar jag dem till småbitar och blandar ner de skalade tomaterna och mixar allt tillsammans. Mycket, mycket smak blir det av detta.

Idag kom jag äntligen på ett sätt att frysa lagom stora "portioner" utan att behöva använda hur många små plastpåsar som helst. Plastfolie i muffinsplåten och när cylindrarna frusit lägger jag dem tillsammans i en större låda. Detta kommer jag att använda till många saker fortsättningsvis - förvälld, hackad mangold och snålröra och frysta ägg till exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar