söndag 25 oktober 2020

Många små rätter

Jag fick lust att göra något annat än det vanliga när jag skulle laga mat. Jag skördade en del i trädgården och plockade fram av tidigare skörd som vi lagrat. Inspirerad av några recept på nätet gav jag mig i kast med grytor och kastruller och ugnsformar. Det blev en vegetarisk middag med många olika rätter. 


Nerifrån från vänster:
Omelettplättar med squash
4 ägg, ½dl mjöl, en liten grovriven squash, salt, svartpeppar, torkad libbsticka, 1 pressad vitlöksklyfta vispades ihop till en smet som klickades ut och stektes på båda sidor i smör
Sallad med isbergssallad, tomat, ärtskott och strimlad morot
Spagettipumpa 
En liten spagettipumpa delad och utan kärnor saltas och peppras och penslas med olivolja innan den körs i ugnen tills den är mjuk. Skrapa ur inkråmet och blanda med riven parmesanliknande ost, olivolja och kryddor 
Smörfrästa kantareller
Jordärtskockor, lök och svamp
Jordärtskockorna hyvlade jag tunt på mandolin, purjon skars i småbitar och den torkade fjällskivlingen fick mjukna i vatten innan jag fräste alltihop en stund ihop med pressad vitlök
Tomater i ugn
Halverade tomater med olivolja och flingsalt puttrade i ugnen en god stund
Polkabetor med haloumi och valnötter
Polkabetor i klyftor med olja, oregano och lite balsamvinäger ugnsbakades tills de var mjuka. Valnötterna torrostades i stekpanna. Haloumi (eftersom vi inte hade någon fetaost) tärnades och stektes en stund. När polkabetorna var klara strödde jag över valnötter och osttärningar och ringlade över en tesked honung
Stuvade morötter
Koka morötterna i saltat vatten. Rör ner i en béchamelsås (smör, mjöl, mjölk) och krydda med vitpeppar, muskotnöt och salt.
Mangold med purjo och äpple
Fräs hackade mangoldstjälkar och hackad purjolök i stekpanna en stund, tillsätt tärnat äpple och hackade mangoldblad och låt det fräsa ett par minuter till. Koka grädde en stund. Rör ner den och grovhackad mandel i röran, smaka av med salt och peppar.

Färgglad och mättande mat denna söndagskväll.

Och nästa dag var kylen full av rester - bara att plocka ihop de smaker jag kände för till lunch.

Med inspiration från ekolådan, svenskarecept och alltommat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar