onsdag 23 september 2020

Hemvävt och hembakat i kombination

Inspirerad av en bild jag sett på instagram (av @silverodlan1) gjorde jag en rabarberpaj "vävd" i tuskaft! Jag blir alldeles glad av den. Här är en bild innan jag gräddade den, och en efter. 

Pajdegen är lätt att göra: Jag smälter 150 gram smör och rör ner 1 dl socker och 1 krm salt. Tillsätter 3 dl mjöl plus ½ tsk bakpulver och sen plattar jag ut degen i formen. 
Rabarberbitarna skar jag lite längre än de är tjocka och sen var det bara att lägga ner dem med början i mitten. Eftersom rabarber kan vara lite syrlig ringlade jag ytterst lite honung över dem.
Gräddade en halvtimme i 225 grader. Det blev struktur på trådarna i väven när jag gräddat den


De senaste dagarna har jag torkat salt på svag värme i ugnen. Ja, det är ju inte som att salt behöver torkas. Men om man vill smaksätta saltet och ge det färg så behöver det torkas. Jag börjar nämligen med att mixa salt med grönsaker. Grönt salt brukar vi alltid ha hemma och använder ständigt. Till det har jag kanske lite kål, lökblast, örter mm. Det gula saltet har smak av det yttersta på dillkronor, skalet från en gul squash och en gul äppelgurka, en gul morot och en liten gul chili. Det översta saltet blev brunt även om ingredienserna var röda: tomat, paprika, stjälk från röd mangold och en eller två röda morötter. Det blir aldrig likadant för det här är ett "man tager vad man haver"-recept. Jag mixar det från början och torkar det sen (länge) i ugn eller svamptork och när det är riktigt torrt mixar jag det igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar