onsdag 2 september 2020

Squashrecept

Jag blev tipsad om squashmarmelad och hittade några recept när jag googlade. Men eftersom jag hade en del röda vinbär i frysen bestämde jag mig för att hitta på en egen variant. Resultatet blev en varmröd marmelad som såg ut att vara gjord på rabarber. Vinbärskärnorna låg som mörka prickar när jag brett den på mackan. Marmeladen blev jättegod, men lite väl fast så jag ökar mängden vatten här i min beskrivning. 

Prickig marmelad

500 g gul squash
2 dl röda vinbär (rensade)
2 dl vatten
½ krm vaniljpulver
2 krm malen kardemumma (kanske tog jag bara ett kryddmått? Hm)
500 g syltsocker

Skala squashen, ta bort kärnorna om de är stora och finriv fruktköttet.
Blanda alla ingredienser utom sockret i en gryta och koka under lock cirka en kvart.

Rör i sockret och koka ganska kraftigt utan lock i tio minuter.

Låt marmeladen vila några minuter innan du häller den på varma burkar och försluter direkt.

******************************

 

Squashla

Detta är ett recept på våfflor med squash och havregryn som är gjort av Linda Gustafsson och publicerat i facebook-gruppen Trädgårdsskafferiet. Jonas och jag åt dem varma och tyckte att de var helt okej. Men dagen efter åt jag dem kalla, jag bredde på lite matlagningsyoghurt och strödde på lite hackad purjolök (bara för att det fanns till hands) och då blev det supergott!! Så mitt tips är inte att äta dem varma och nygräddade, utan låta dem svalna och ge dem lite topping av något slag.

2 ägg
400-600 g finriven squash
lite salt
2 dl havregryn
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa vaniljpulver
4 dl mjölk
100 g smält smör

******************************


Jag kokade också tomatmarmelad häromdagen så det receptet får också vara med. Detta är en väldigt god marmelad.

Tomatmarmelad

1 kg tomater skurna i små bitar
Saften och det finrivna skalet av 2 citroner
1 dl vatten
Koka under lock 20-30 minuter
Rör ner 7 dl syltsocker och 1½ msk malen ingefära
Koka kraftigt utan lock 10-15 minuter
Låt stå några minuter och häll sedan upp i varma burkar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar