Jag blev tipsad om squashmarmelad och hittade några recept när jag googlade. Men eftersom jag hade en del röda vinbär i frysen bestämde jag mig för att hitta på en egen variant. Resultatet blev en varmröd marmelad som såg ut att vara gjord på rabarber. Vinbärskärnorna låg som mörka prickar när jag brett den på mackan. Marmeladen blev jättegod, men lite väl fast så jag ökar mängden vatten här i min beskrivning.
Prickig marmelad
500 g gul squash
2 dl röda vinbär (rensade)
2 dl vatten
½ krm vaniljpulver
2 krm malen kardemumma (kanske tog jag bara ett kryddmått? Hm)
500 g syltsocker
Skala squashen, ta bort kärnorna om de är stora och finriv fruktköttet.
Blanda alla ingredienser utom sockret i en gryta och koka under lock cirka en kvart.
Rör i sockret och koka ganska kraftigt utan lock i tio minuter.
Låt marmeladen vila några minuter innan du häller den på varma burkar och försluter direkt.
******************************
Squashla
Tomatmarmelad
Saften och det finrivna skalet av 2 citroner
1 dl vatten
Koka under lock 20-30 minuter
Rör ner 7 dl syltsocker och 1½ msk malen ingefära
Koka kraftigt utan lock 10-15 minuter
Låt stå några minuter och häll sedan upp i varma burkar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar