onsdag 30 september 2020

Reko

Jag måste verkligen rekommendera Reko-ring. Det är så himla bra. Konsumenter handlar direkt från producenter utan mellanhänder och utan långa transporter eftersom närproducerat är en del av idén. 

Upplägget är både enkelt och smart. Navet är en lokal facebook-grupp men det går självklart att kommunicera på andra sätt. Inför varje utlämningstillfälle lägger varje producent upp en lista över vad hen erbjuder och till vilka priser. Konsumenten lägger sin beställning. Betalning sker innan utlämningen, oftast via swish. Utlämningen sker en halvtimme var fjortonde dag på en stor parkeringsplats. Producenten öppnar sitt bagage där de har en skylt om vilka de är. Konsumenten går fram och säger vem hen är, och tar emot sina beställda och betalade varor. 

Det är verkligen en win-win-situation. Det känns bra att handla lokalt. Det är genuint och äkta. Eftersom konsument och producent möts öga mot öga riskerar man inte att bli lurad eller besvkiken. Man får en kontakt sinsemellan där information kan utbytas, t.ex om hur varan producerats, hur djuren hålls, hur maten kan tillagas, vilka önskemål som finns till en annan gång osv. 

Jag är både producent och konsument, och båda delar känns lika bra.

Reko står främst för rejäl konsumtion, men betyder också rättvis, trevlig och schysst. Finns det ingen reko-ring på din ort så se till att starta en. Det är helt enkelt jättebra.

Läs mer på hushållningssällskapet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar