torsdag 11 oktober 2018

Styckarlärling för en dag

Styckarmästaren KG har styckat otaliga älgar i sina dar. Med ålderns rätt (86 år) har han dragit sig tillbaka, sålt bandsågen och tackar nej till de flesta förfrågningar om att stycka. Men till vår stora glädje säger han ja när vårt jaktlag ber om hans tjänster. Det är en liten klurig och glad gubbe, med intensiv blick och mycket humor.

När vi hälsat och språkat en stund frågade han mig om jag var beredd att hjälpa till idag. Och det var jag ju så klart. Vi är ju alla där för att hjälpa till på olika sätt. Men det visade sig att den frågan innebar att jag fick vara förste hantlangare och lärling. Vilken ära! Allt som det skulle göras två av, fick jag göra den ena. Han visade och förklarade allt noga för mig och sen litade han på att jag fixade det. Självklart tog det längre tid för mig än för honom, men det var bra för då kunde han passa på att sätta sig ett par minuter och vila.

Jag fick några fantastiska timmar ihop med denne styckarmästare. Jag som var inställd på att sitta med de andra och renskära en massa bitar till malkött fick alltså den mest varierande och lärorika uppgiften. Men det var inget latmansgöra - jag fick ta i och jobba hårt emellanåt.

Så himla roligt! Jag ångrar bara att jag inte filmade allt han sa och visade. Hoppas få en chans att göra det en annan gång.

Stort tack KG för förtroendet, för lärdomar och för småprat!

Första koppen med (inte bara) kaffe

KG och Jonas känner varann väl. KG jobbade mycket ihop med Jonas pappa Helle


En av alla små men välförtjänta pauser

Här finns uppgifter för alla...

...men också tid för prat, skratt, kaffe och vila. Vi hade ingen brådska

Vi tio i jaktlaget fick var och en 6,5 kg malkött (eller grytbitar) och 4-4,5 kg stekar. Detta var alltså en tjur som vägde minst 160 kg. När kvällen kom var allt förpackat och placerat i frysen, och Jonas och jag var lite  trötta i ryggarna. Nu är det dags att bjuda in till goda middagar och vara generösa med den rikedom vi har.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar