torsdag 25 oktober 2018

Spinncafé


Jag tog chansen att prova på att karda och spinna när Kalmar hemslöjd bjöd in till spinncafé i Pukeberg. Jag kom dit helt utan erfarenheter av ullberedning men efter några trevliga timmar åkte jag därifrån med ett litet nystan (39g) ullgarn som jag gjort själv. Garnet är sannerligen inte jämntjockt - snarare är det "effektgarn" med olika tjocklek och lite bubblor på. Men jag är nöjd.

Allt som behövdes fanns att låna. Så vi plockade åt oss ett par kardor och jag tittade på den vackra ullen vi fick använda (åh vad jag önskar att jag kunde ha ett par får). Inte för mycket ull på kardan, och med "klippsidan" mot mitten, och sen lätta försiktiga drag. Skrapa över allt på den ena kardan ibland och så fortsätta en stund till. Tills all ullen var utkammad och slät. Då rullades den ihop till en mjuk rulle, redo att spinnas.

Att spinna var svårare. Sländan skulle snurras ofta för att inte byta håll. Dra ut lite ull och låta den tvinnas av snurren. Samtidigt nypa åt så snodden inte gick upp i den ospunna ullen. Det tog ett bra tag att få nån slags känsla för det. Somliga provade spinnrock, men jag höll mig till den slända jag började med. Ganska bra gick det trots min ovana.

Ungefär så här:
Hålla ullen med vänster hand, med ett nyp i övergången mellan kardad och spunnen. Snurra sländan medurs med höger hand. Låta höger hand ta över "nypet" och dra ut kardad ull mellan händerna i lagom mängd. Nytt nyp med vänster, släppa nypet med höger och den ull som fanns mellan händerna snoddes till en tråd.
Och när den spunna tråden blivit så lång att sländan nådde marken rullade en upp tråd på sländan och virade fast den på nytt, i kroken på toppen av sländan.

Hjälp och goda råd fanns att få både av ledare och andra deltagare. Småprat och gott fika fullbordade upplevelsen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar