måndag 22 oktober 2018

Köksbänken full med godis

Min intention var att tömma växthusen igår. Men den stora plantan gyllenbär i grannens växthus är fortfarande full av frukter. Jag nändes inte riva upp den. Istället drog jag in den så takluckan kan stängas och gav den vatten och tänker att den får finnas kvar så länge den själv vill (eller så länge kylan inte tar död på den).

Jag skakade på den så de mogna frukterna föll till marken och samlade sen ihop dem. Det var jättemånga för det är väl en vecka sen jag senast samlade ihop det som var moget då. Nu ligger de på köksbänken. Små gula frukter, och säkert en del gröna omogna också. Alla insvepta i prassligt fodral som är som papper.


Gyllenbären är en slags physalis men de är mindre, inte lika kladdiga och med en annan smak än dem en köper i affären. Först när de faller av, eller släpper väldigt lätt, ska de plockas. Och så ska de ha ett par dagar på sig att mogna lite till inomhus. Sen är de ljuvligt goda.

Jag har upptäckt att storleken på plantan är helt beroende av hur stor plats rötterna kan ta. Jag brukar ha dem i hinkar och då blir plantorna en knapp meter höga, en kollega hade en stor blomkruka och då blev plantan som en blåbärsbuske i skogen. I år fick en planta växa i markbädd i grannens växthus och den har blivit mycket högre än jag kan nå, och har vuxit ut genom takluckan. Den har gett enormt mycket bär och vi har fryst in mycket till fruktsallad eller dessert.

Välkommen till oss för att smaka!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar