fredag 19 oktober 2018

Band nummer två

Nästa uppgift i distanskursen i brickvävning hade fokus på att rita mönster till ett band. För min del blev det några olika varianter.

knubbiga små ljus 

harlekinrutor efter en bild av ett sådant band
Jag hittade en bild av ett svart-vitt band i snygga rutor men lyckades inte helt lista ut hur det var gjort, men med lite beskrivning och förklaring av kursledaren ordnade det sig.Det här provet är bara gjort i mattvarp för att gå snabbt och lätt. Mönstret är riktigt snyggt och användbart tycker jag.
Och titta nedan vilken skillnad det blev när jag bytte från ljusgrått till svart inslag!


Jag planerar att göra det i ljusgrått reflexgarn och en svart eller mörk tråd i annan kvalité. Jag tänkte att mattvarp skulle bli hållbart, men det kanske inte fyller upp tillräckligt bra runt reflexgarnet.
Planen är att väva korta bitar att sy fast på kläder, eller med tofs i ena änden och något slags fäste i andra. Vi får se hur det blir.

Lite beskrivning av hur trädning och vävningen går till:
Alla brickor (utom kantbrickorna) har två svarta trådar bredvid varann och så två vita. För att få symmetrin löper trådarna in i brickan från ytterkanten på bandet, mot mitten. De svarta förskjuts ett steg medsols för varje bricka, från mitten och utåt.
För att få till mönstret med rutor "över varann" byter man riktning på vridningarna. Här hade jag problem innan jag fick förklarat för mig att låta brickorna följas åt parvis. Börja alltså med de fyra mittersta och utöka med två på varje sida. Och två inslag ska vävas innan nästa förändring i vilka som vrids mot en eller från en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar