söndag 29 oktober 2017

Vilken trädgårdsdag det blev!

Inatt har vi vridit tillbaka klockorna till vintertid och även om jag hoppas vintervädret dröjer är det i alla fall definitivt höst nu.

Frukost i närbild
Till morgonens yoghurt fick vi både blåbär, hallon och smultron - färska från trädgården. Det är sannolikt sista gången för i år. Smultronen är fantastiska: de första smakar vi tidigt på våren och de sista nu. Snacka om lång säsong. De trivs tydligen i växthuset, trots att de inte får nån speciell omvårdnad. Blåbär har vi fått fler i år än tidigare år, plantorna kanske äntligen har etablerat sig nu. Och fortfarande finns det ett par bär som inte blivit blåa så kanske får vi smaka något till. Hallonen är ju hösthallon, så att de är goda och fina så här års är inte helt förvånande.

Mycket morötter fanns kvar i landet

Dahliaknölarna och doftliljelökarna är upptagna och ska ner i källaren
Vi har ägnat många timmar i trädgården idag. Jag ska inte räkna upp allt vi gjort men vi har slutskördat en del, och plockat iordning och städat undan. Så ikväll är det en sån där skön känsla. När kroppen är trött av fysiskt, självvalt arbete och det finns en nöjdhet i att så mycket är gjort. Trädgården och sommarrummet är nu snart redo för vintervila. Ja lite till finns att göra, men så är det ju nästan jämt. Och vi har hunnit mer än vi vågat hoppas på. Hög klar luft och blå himmel (om än ganska blåsigt) gjorde inte dagen sämre.

Vackra blomsterbönor, som jag så gärna både ger bort och odlar själv

Kronblad av ringblommor ska torkas för att lysa upp någon maträtt framöver
Tack, trädgården, för den här säsongen! Så mycket mat vi har hämtat, och så mycket vila för själen när kroppen har arbetat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar