måndag 20 mars 2017

Gryta eller soppa?

Fiskrätten vi åt idag var riktigt god. Vi åt den med pasta, men den funkar nog lika bra som soppa med ett bröd till. Som vanligt har jag inga exakta mått men vill ändå räkna upp ingredienserna och gissa lite på mängderna så jag kan göra något liknande igen

Fiskgryta/soppa

1½ riven morot
3 små rödlökar i bitar
2 små pressade vitlöksklyftor 

Fräses en stund (så det blir mjukt) i en blandning av flytande margarin och olivolja. Krydda med vitpeppar och salt (hemgjort med grönsaker). Rör ofta så det inte bränns.
Pudra över ett par msk vetemjöl och rör ihop. Späd genast med ett par dl mjölk, ca ½ dl grädde och en liten skvätt vitvinsvinäger. Häll också i en skvätt citron, någon matsked ungefär

2 portionsbitar av torsk skärs i mindre bitar
Ett par dl små gula tomater (styckfrysta går bra)

Häll i, och låt allt puttra försiktigt i 10 minuter under lock.

2 dl räkor tillsätts på slutet bara så de hinner bli varma men inte mer.
Ganska rikligt med klippt dill (bortåt 1 dl)

Servera med riven ost som en kan strö över.
Och antingen pasta eller bröd beroende på om du vill bjuda på fisksoppa eller fiskgryta.

1 kommentar: