måndag 6 mars 2017

Pinnar (eller Att klippa ner och snåla på varpen)

 

Det är så kul att väva grytunderlägg av pinnar. Men nu hade det blivit för tjockt på tygbommen så jag var tvungen att klippa ner det som var färdigvävt. Jag ville att så lite varp som möjligt skulle gå till spillo i den hanteringen och bestämde mig för att testa att limma. Jag har läst om det tidigare, men mindes inte exakt hur det stod så jag testade helt enkelt. Som vanligt alltså.


Så här gjorde jag:
Efter att det sista grytunderlägget var klart vävde jag några cm till. När jag klippte av varpen fanns det alltså några cm väv kvar i vävstolen. Den remsan strök jag lim på. Insåg att det kanske vore smartare att limma och låta torka innan jag klippte, men det får jag komma ihåg till nästa gång (det är därför jag skriver här). För att inte ha klibbigt lim som hamnade på fel ställen, och för att stärka upp ytterligare, tryckte jag fast några remsor mattrasor i limmet. Sen fick det torka till nästa dag.


När det torkat virade jag ett rep så att det fäste min limmade ände av varptrådar vid bomkäppen. Minimal åtgång på varp. Bara att börja väva igen. Nästa gång ska jag sätta de yttersta varven längre ut på remsan. Som det var nu så drogs ytterkanterna upp för mycket och jag behövde jämna ut med ett spröt innan jag kunde börja väva.


Jag vet inte riktigt hur mycket varp jag har kvar men några meter är det så än kan jag experimentera med material och inslagsordning för olika rutor och ränder.

En hel rulle av underläggFållade och klara

Den där dagen då limmet torkade klippte jag isär alla grytunderlägg och sicksackade ändarna. Sen vek jag ändarna (fållarna) tredubbelt och sydde på maskin med tre-stegs-sicksack. Och så var grytunderläggen klara. Det blev 22 stycken. En i rep, sex i gullris, sju med kvistar från äppelträd och åtta av höstaster. Och i varpen som är kvar har jag redan gjort en till med rep och två med höstanemon. Nu måste jag klippa till lagom längder på pinnar innan jag kan fortsätta.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar